درباره ما  |  ارتباط با ما  |  RSS  |  آرشیو  |  1403-02-08  |  2024-04-27  |  بروز شده در: 1403/02/08 - 06:32:4 FA | AR | PS | EN
اردوغان؛ نتنیاهو را قصاب غزه و مثل هیتلر خواند             تمدید کارت‌های پی‌او‌آر مهاجران افغان در پاکستان            سفر معاون وزیر خارجه‌ی امریکا برای گفتگو درباره‌ی افغانستان به قطر و پاکستان            پاسخ اسرائیل به پیشنهاد آتش‌بس حماس            خیز رئال مادرید برای فتح لالیگا با پیروزی مقابل سویه داد             مالیزیا در زمینه امنیت سایبری با افغانستان اعلام همکاری کرد             آغاز نشست سه‌جانبه میان حکومت طالبان، ترکمنستان و قزاقستان             با شکست عراق، نیمی از راه جام جهانی را طی کردیم            افشای جزئیات تماس اخیر ترامپ و بن سلمان             دیدار ملا یعقوب با هینت مالیزیایی در کابل            آزادی ۶۳ زندانی افغان از زندان پاکستان            وضعیت غزه بدتر از دوران آپارتاید در افریقای جنوبی است            پولیس ترکیه بیش از هزار پناهجوی اغلب افغان و پاکستانی را بازداشت کرد            سه کشور گروه هفت تحریم‌های جدید علیه ایران اعلام کردند             سفرهای متعدد هیئت‌های سیاسی به کابل نشان‌دهنده‌ پذیرفته شدن حکومت طالبان است            






تاریخ نشر: 1399/07/06 - 10:50:3
تعداد بازدید: 757
با دوستان خود به اشتراک بگذارید

شمسیه با کوشش سد سهمیه‌بندی دانش را شکست

شمسیه علیزاده اول‌نمره‌ عمومی کانکور امسال شد. اول‌نمره‌گی شمیسه واکنش‌های زیادی را به‌ویژه در رسانه‌های اجتماعی برانگیخت. واکنش‌ها اکثرا مثبت بود. از اول‌نمره شدن شمسیه استقبال گسترده‌ای صورت گرفت. زیرا شمسیه درحالی اول‌نمره‌ عمومی در کانکور می‌شود که بحث صلح با طالبان جریان دارد.

طالبان در دوره‌ی امارت خویش مخالف آموزش دختران و شغل زنان بود. در دوره‌ی امارت طالبان دختران از آموزش ممنوع شده بودند. زنان خانه‌نشین شده بودند. اول‌نمره‌گی شمسیه در کانکور یک پیام واضح به طالبان و مخالفان زنان در افغانستان داشت؛ این‌که تفاوتی در توانایی زنان و مردان وجود ندارد. زن و مرد انسان استند، از ظرفیت بشری برابر برخوردار استند. هر فرد که بیشتر تلاش کرد، می‌تواند بیشتر از توانایی خود استفاده کند و به موفقیت‌های بیشتر در زندگی دست یابد.

بنابراین بهتر است موفقیت شمسیه را به قوم، زبان و... ربط ندهیم؛ زیرا هر انسانی فرزند کوشش و تلاش خود است. مهم نیست پدر و مادر افراد کیستند و پدر و مادر افراد چه موقفی دارند؛ مهم این است‌که افراد چگونه تلاش می‌کنند. شمسیه از خانواده‌ی فقیر افغانستان است. خانوده‌ شمسیه در کابل زندگی می‌کند. پدرش کارگر معدن ذغال سنگ در سمنگان است. اگر بحث واسطه، موقف اجتماعی و... می‌بود، هرگز اول نمره‌گی عمومی به شمسیه نمی‌رسید. زیرا اول‌نمره‌گی عمومی کانکور از پسران و دختران رهبران، وزیران، جنرالان و... زیاد نمی‌شد.

مهم در یک کشور تامین اصل شفافیت و رقابت است. اگر شفافیت برای رقابت تامین نباشد، طبعا افراد زحمت‌کش و پر تلاش در رقابت‌های عمومی و کانکور به حق خود نمی‌رسند. درصورتی‌که شفافیت برای رقابت تامین باشد، افراد زحمت‌کش به حق خود می‌رسند. بنابراین بهتر این است از اصل شفافیت در هر عرصه‌ای حمایت کنیم تا افراد زحمت بکشند و با اتکا به زحمت خویش وارد رقابت شوند. اگر شفافیت تامین نباشد، افراد برای رقابت زحمت نمی‌کشند؛ زیرا به عوامل فسادبرانگیز برای برنده شدن تکیه می‌کنند و از واسطه و... استفاده می‌کنند تا خود را برنده جا بزنند. استفاده از عوامل فساد برانگیز و واسطه در افغانستان در بسا عرصه‌ها معمول و قابل استفاده است.

اول‌نمره‌ی شدن شمسیه تنها به بحث صلح با طالبان ارتباط نمی‌گیرد، به این سهمیه‌بندی کانکور نیز ارتباط می‌گیرد. اکثری از فعال مدنی، فرهنگی و متخصصان تحصیلات عالی به این نظر استند که سهمیه‌بندی دانش و تحصیل درست نیست. اصولا برای اشتراک در کانکور باید به همه فرصت داده شود که باهم رقابت کنند. دولت برای همه فرصت عمومی و برابر را فراهم کند تا افراد به آموزش عمومی دسترسی داشته باشند. افراد بدون سهمیه‌بندی باهم رقابت کنند. اما دولت دانش و دسترسی به چند رشته‌ی علمی را سهمیه‌بندی کرده است. این سهمیه‌بندی بنابه اصل رقابت عمومی و دسترسی عمومی به دانش و رشته‌های تحصیلی قابل انتقاد است.

تعدادی به این نظر استند که حکومت در سهمیه‌بندی دانش و رشته‌های تحصیلی پیش‌فرض قومی و سمتی دارد. زیرا حکومت در این سال‌ها متوجه شده است افراد یک قوم بیشتر وارد دانشگاه‌ها می‌شوند. برای این‌که حکومت توانسته باشد از ورود افراد یک قوم به دانشگاه‌ها جلوگیری کند، دانش و رشته‌های تحصیلی را سهمیه‌بندی کرده است. مشخصا در این سال‌ها دختران و پسران هزاره بیشتر وارد دانشگاه‌ها می‌شدند. زیرا دختران و پسران هزاره به این برداشت رسیده‌اند که غیر از کوشش برای تحصیل چاره‌ای دیگر ندارند. بنابراین می‌کوشند که درس بخوانند و آماده‌گی بگیرند تا در رقابت عمومی کانکور نمره بیاورند.

این کوشش و آماده‌گی دختران و پسران هزاره باعث شده است‌که در این چند سال حضور پر رنگ در دانشگاه‌های کشور داشته باشند. گفته می‌شود حضور پر رنگ دختران و پسران هزاره موجب نگرانی در رده‌هایی از مقامات حکومتی شده بوده است‌که بنابه این نگرانی، سهمیه‌بندی دانش و رشته‌های تحصیلی از طرف حکومت طراحی و مهندسی شده است. با وصف این سمهیه‌بندی، بار دیگر یک دختر هزاره توانست نمره‌‌اول عمومی در کانکور شود. این نمره‌اول شدن شمیسه به‌نوعی منطق سهمیه‌بندی و مهندسی سهمیه‌بندی دانش و رشته‌های تحصیلی توسط حکومت را دچار چالش می‌کند. به این معنا که حکومت هرچه رقابت برای دسترسی به دانش و رشته‌های تحصیلی را سهمیه‌بندی کند، باز هم زحمت و تلاش فردی می‌تواند می‌تواند از سد و دیوار سهمیه‌بندی عبور کند، طوری‌که شمسیه با کوشش خود توانست از سد و دیوار سهمیه‌بندی حکومت عبور کند.

بنابراین بهتر این است حکومت دسترسی به دانش و رشته‌های تحصیلی را با سهمیه‌بندی مهندسی و طراحی نکند. حکومت شفافیت را تامین کند، بگذارد دختران و پسران کشور با اتکا به تلاش و کوشش فردی خود در رقابت عمومی اشتراک کنند و طبق اصل رقابت عمومی به دانش و رشته‌های تحصیلی دسترسی پیدا کنند. درصورتی‌که دانش و رشته‌های تحصیلی سهمیه‌‌بندی شود و این سهمیه‌بندی دوام پیدا کند، اصل عمومی بودن رقابت در کانکور نقض می‌شود. اگر بخواهیم اصل شفافیت و رقابت نقض نشود، باید سهمیه‌بندی دانش و رشته‌های تحصیلی برداشته شود. اگرچه این سهمیه‌بندی‌ها جلو تلاش فردی افراد را نمی‌تواند بگیرد اما در عرصه‌ی عمومی سهمیه‌بندی دانش و رشته‌های تحصیلی درست نیست.

همه، تلاش فردی و رقابت سالم را به‌عنوان یک فرایند اجتماعی و بشری باید ارج بگذاریم و بکوشیم که به اساس تلاش فردی خویش به موفقیت دست یابیم. در این بیت اشاره‌ی خوبی شده است: «فرزند هنر باش نه فرزند پدر/ فرزند هنر زنده کند نام پدر». منظور از هنر در این بیت دانش و تحصیل است. در این بیت تاکید شده است‌که برای فراگیری دانش بکوشید؛ زیرا با فراگیری دانش است‌که می‌توانید به موفقیت برسید و نام پدر تان را نیز زنده کنید. اگر دل به نام و نشان پدر بسته کنید؛ برای فراگیری علم و دانش تلاش نکنید، خود تان به جایی نمی‌رسید، نام و نشان پدر تان نیز به شما کمکی نمی‌تواند، نام و نشان پدر تان نیز فراموش می‌شود. اگر تلاش و پشت‌کار فردی برای فراگیری علم و دانش داشته باشید، در صورتی‌که پدر تان نام و نشان نیز نداشته باشد، تلاش فردی شما موجب نام و نشان پدر تان می‌شود. شمسیه اول‌نمره‌گی عمومی کانکور را به سادگی به دست نیاورده است. به گفته‌ی خودش در مدت یک سال در هر ۲۴ ساعت ۲۰ ساعت کار کرده است.

 

منبع: خامه پرس

لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/20509


تگ ها:






*
*

*



نیز بخوانید

آینده تاریک یا روشن؛ در انتظار اقتصاد افغانستان


آیا امریکا جنگ اوکراین را به طرف جنگ جهانی سوم هدایت می‌کند؟


آیا امریکا خواستار حذف قطر از میانجیگری است؟


پرونده احیای برجام روی میز بایدن


آیا حمله اسرائیل به ایران؛ پایان ماجراجویی است؟


ایران و اسرائیل را از جنگ بزرگ دور کنید


پرجمعیت‌ترین کشور دنیا در آستانه برگزاری طولانی‌ترین انتخابات


معیارهای دوگانه امریکا؛ از حمایت اوکراین تا سکوت در غزه


رسانه‌های اسرائیلی از خیانت اردن به جهان اسلام شگفت زده شدند


نیویارک تایمز:ایران بطور مستقیم با امریکا درگیر نمی شود


کمبود نیروی جنگی در ناتو برای مقابله با روسیه


آیا روابط ترکیه و رژیم اسراییل متوقف شد؟


تغییر جغرافیای جنگ در خاورمیانه؛ آیا نتانیاهو موفق شد؟


جنگ خونین و ویرانگر غزه وارد ششمین ماه شد


توافقنامه ترامپ امریکا را مجبور به خروج از افغانستان کرد


وضعیت غزه نشانگر بربریت ذاتی سرمایه‌داری جهانی است


آیا واقعاٌ ترامپ مصمم به خروج از ناتو است؟


روسیه در موضع برتر قرار دارد، پوتین به کم قانع نیست


آیا اروپا آمادگی ریاست جمهوری مجدد ترامپ را دارد؟


دیدار های بلینکن با سران کشورهای عرب زمینه ساز صلح در غزه می شود؟


کشور های غربی برای اعمال تحریم بر ایران اختلاف دارند


چین، بدون روسیه مذاکرات صلح اوکراین را تحریم می‌کنیم


آمادگی روسیه برای جنگ با ناتو


آیا امریکا توان منزوی کردن حکومت طالبان را ندارد؟


ضرورت بازتعریف روابط ایران و پاکستان در دولت جدید





پربازدیدها
پربحث ها


اخبار تازه را در موبایل خود ببینید.

ansarpress.com/m



نظرسنجی

به نظر شما با پذیرفتن خط دیورند و مرز فعلی بین افغانستان و پاکستان توسط افغانستان، صلح در افغانستان برقرار میشود؟

بله

خیر

معلومـ نیست

مشاهده نتایج


آخرین خبرها

خواست حامد کرزی از دو مقام اتحادیه اروپا

اردوغان؛ نتنیاهو را قصاب غزه و مثل هیتلر خواند

تمدید کارت‌های پی‌او‌آر مهاجران افغان در پاکستان

سفر معاون وزیر خارجه‌ی امریکا برای گفتگو درباره‌ی افغانستان به قطر و پاکستان

پاسخ اسرائیل به پیشنهاد آتش‌بس حماس

خیز رئال مادرید برای فتح لالیگا با پیروزی مقابل سویه داد

مالیزیا در زمینه امنیت سایبری با افغانستان اعلام همکاری کرد

آغاز نشست سه‌جانبه میان حکومت طالبان، ترکمنستان و قزاقستان

با شکست عراق، نیمی از راه جام جهانی را طی کردیم

افشای جزئیات تماس اخیر ترامپ و بن سلمان

دیدار ملا یعقوب با هینت مالیزیایی در کابل

آزادی ۶۳ زندانی افغان از زندان پاکستان

وضعیت غزه بدتر از دوران آپارتاید در افریقای جنوبی است

پولیس ترکیه بیش از هزار پناهجوی اغلب افغان و پاکستانی را بازداشت کرد

سه کشور گروه هفت تحریم‌های جدید علیه ایران اعلام کردند

سفرهای متعدد هیئت‌های سیاسی به کابل نشان‌دهنده‌ پذیرفته شدن حکومت طالبان است

پیروزی پُر گول منچسترسیتی مقابل برایتون

در صورت مصادره دارایی‌ها؛ سطح روابط خود با واشنگتن را کاهش می دهیم

ادامه کمک های اتحادیه اروپا به مردم افغانستان

تبدیل شدن افغانستان به گورستان امیدهای دختران

مسدود شدن شاهراه هرات - بادغیس از اثر سیلاب ها

هشدار از احتمال بارندگی‌های شدید و سیلاب در ۳۴ ولایت کشور

توشیح بسته کمکی ۹۵ میلیارد دالری امریکا از سوی جو بایدن

یکی از بزرگ‌ترین اشتباهات بایدن عقب‌نشینی از افغانستان بود

عادی‌سازی روابط مشروط به تغییر رفتار حکومت طالبان است


خبرهای پزشکی


خبرگزاري انصار ©  |  درباره ما  |  ارتباط با ما  |  نسخه موبایل  |  پیوندها  |  طراحى و پشتيبانى توسط: شركت شبكه نگاه
استفاده از مطالب اين سايت با ذكر منبع (لينك سايت) مجاز است.